» » CYRANO

CYRANO

CYRANO - U KINIMA OD 3.3.

CYRANO
  • Glumci: Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison Jr., Ben Mendelsohn
  • Režija: Joe Wright
  • Scenarij: Erica Schmidt
  • Producenti: Tim Bevan, Eric Fellner, Guy Heeley
  • Žanr: mjuzikl / romantična drama
  • US distributer: Universal Pictures International
  • Zemlja porijekla: SAD

Cyrano je bezvremenska priča Joe Wrighta, nagrađivanog redatalja (Ponos i predrasude, 2005.), o ljubavnom trokutu uz pregršt emocija i lijepu glazbu. Bazirana je na kazališnoj predstavi s kraja 19. stoljeća o Cyranu de Bergeracu (Peter Dinklage), francuskom pjesniku koji je živio i stvarao u 17. stoljeću.

Cyrano je čovjek ispred svog vremena, koji zadivljuje žestokom igrom riječi na verbalnom natjecanju i briljantnim mačevanjem u dvoboju. Nesiguran u svoj fizički izgled, Cyrano je uvjeren kako nije dostojan ljubavi odane prijateljice, blistave Roxanne (Haley Bennett). Cyrano tek treba izjaviti svoje osjećaje prema Roxanne, a ona se na prvi pogled zaljubljuje u Christiana (Kelvin Harrison, Jr.).

Redatelj Wright je svojevremeno izjavio kako se od malih nogu poistovijećivao s likom u originalnoj francuskoj inačici kazališne predstave na kojoj je film baziran.

“Bio sam jedno od one djece koja su se osjećala čudnom i nedostojnom ljubavi, što me povezalo s pričom” svojevremeno je izjavio za BBC News.”Radi se o ljudskoj potrebi za povezivanjem i o tome kako u tome često ne uspijevamo.”. Redatelj koji nam je donio filmske klasike poput Pride and Prejudice (2005.) i Atonement (2007.) nastavlja; “Možda ovaj film ispriča nešto u što vjerujem da predstavlja istinu, a to je da smo više slični no što smo različiti, unatoč vanjskom izgledu.”

Tko je Cyrano de Bergerac?

Kazališna dramu je 1897. godine napisao Edmond Rostand, i govori o Cyranu de Bergeracu, čovjeku rođenom s vrlo velikim i ružnim nosom, zbog čega se osjećao neprihvaćenim.

U orginalnoj kazališnoj drami, Cyrano je talentirani pjesnik i izvrstan mačevalac koji je potajno zaljubljen u ženu po imenu Roxane, koja je i sama ljubiteljica poezije. Cyrano, svjestan svog izgleda i u strahu od odbijanja, traži način kako Roxani otkriti svoje prave osjećaje. Roxane se inicijalno počinje zaljubljivati u zgodnog vojnog kadeta po imenu Christian, no budući kako Christian nije vičan pisanju, Cyrano se uključuje u igru te umjesto Christiana počinje pisati pjesme i ljubavna pisma.

Film ilustrira nekoliko tema – moć jezika, prijevaru te kompleksnost odnosa u ljubavnom trokutu i unutarnju borbu u kojem se sučeljavaju vanjski izgled i unutarnja vrijednost. Po riječima redatelja Wrighta, film govori o tome “koliko često ne uspijevamo povezati se s drugim ljudima iz straha o tome kako će nas percipirati”.

Omiljeni Peter Dinklage, široko poznat po svojoj ulozi u seriji Igre Prijestolja planira nekoliko novih filmskih projekata, a za glumicu Haley Bennett ovo će biti debitanska uloga.

CYRANO - GALERIJA