Mamma Mia i Vegeta Natur

Viška pogača

Uživajte u okusu ukusnog nadjeva u mirisnoj pogači s otoka Visa u kojoj su upakirane sve blagodati Mediterana.

9DC50937-68DB-4FD6-89E8-46A74C0DDE16 Created with sketchtool.
za 4 osobe
D6B2F5A4-394B-4ADE-981A-3D45CA02D16A Created with sketchtool.
1h i 20min
7DA0C313-5EA5-4FFE-8E67-94B016069146 Created with sketchtool.
Srednje zahtjevno
Za tijesto:
600 g Glatkog brašna Podravka
1 žličica soli
1 Kvasac instant Dolcela
50 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
Za nadjev:
100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
250 g luka
800 g Pelata Podravka
50 ml bijelog vina
Vegeta Maestro crni papar mljeveni
Vegeta Maestro origano
1 žlica Vegete Natur
80 g fileta inćuna (ili slanih srdela)
1 žličica šećera

Upute

Od brašna, soli, kvasca, ulja i oko 330 ml mlake vode zamijesite glatko tijesto i pustite da se diže na toplome mjestu.

Dok čekate tijesto da se digne, na 60 ml maslinova ulja popecite luk narezan na ploške. Kad uvene, dodajte pelate koje ste prethodno zdrobili, vino, papar, origano i jednu žlicu Vegete Natur.

Pirjajte na laganoj vatri i kad je umak gotov, stavite ga sa strane da se ohladi.

Kad se tijestu udvostručio volumen, podijelite ga na dva dijela.

Tijesto razvaljajte na debljinu 1,5 cm i stavite na nauljeni pleh promjera 30 cm tako da prelazi preko ruba.

Na tijesto stavite pripremljeni nadjev pa posložite slane inćune i prekrijte drugom polovicom tijesta.

Donji rub tijesta prebacite preko ruba gornjeg i zamotajte. Pogaču premažite maslinovim uljem, nabodite vilicom na nekoliko mjesta i pecite na 180 °C 35 – 40 minuta.

Višku pogaču poslužite toplu ili hladnu.