» » MOONAGE DAYDREAM

MOONAGE DAYDREAM

MOONAGE DAYDREAM - U KINIMA OD 29.9.

MOONAGE DAYDREAM
  • Uloge: David Bowie
  • Režija: Brett Morgen
  • Scenarij: Brett Morgen
  • Žanr: dokumentarni film
  • US distributer: Universal Pictures International

Moonage Daydream – prvi službeno odobren film o Davidu Bowieu

Već od 29.9. imat ćemo priliku pogledati prvi službeno odobreni film o Davidu Bowieu. Riječ je o dokumentarcu jednog od vodećih dokumentarističkih redatelja, Bretta Morgena.

Naziv filma dolazi od istoimene pjesme s kultnog Bowievog albuma The Rise and Fall Of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars iz 1972. godine.

Film suprotstavlja pravila žanrova te je opisan kao potpuno uranjanje u umjetnost jednog od najvećih genija modernog doba. Ispričan uzvišenim, kaleidoskopskim slikama, osobnim arhivskim snimkama i još neviđenim izvedbama, nariran Bowievim stihovima i glazbom, Moonage Daydream poziva publiku da uroni i prepusti se jedinstvenom svijetu Davida Bowiea.

Kako je ovo prvi film koji je dobio potporu Zaklade Davida Bowiea, Morgen je dobio pristup bez presedena njihovoj kolekciji. Ona uključuje dosad nikad viđene snimke Bowiea i razne kolekcije njegove poezije i ostalih oblika umjetnosti.

Morgen je proveo četiri godine konstruirajući film te još dodatnih godinu dana i šest mjeseci dizajnirajući zvuk i animaciju.

David Bowie jedan je od najutjecajnijih umjetnika našeg vremena te je kroz svoju čitavu karijeru promicao poruku o tome da ono što nas čini drugačijima, čini nas snažnijima.

Kroz film Moonage Daydream Bowie nam nudi putokaz kako preživjeti 21. stoljeće, pozivajući publiku da slavi njegovu ostavštinu kao nikada do sada.
Morgen, redatelj, montažer i producent, nazvan je vodećim revolucionarom američkog dokumentarnog filma. Tu titulu dao mu je Wall Street Journal, a njegov opus uključuje dokumentarne filmove U vrtlogu uragana (2012.), Kurt Cobain: Montaža pakla (2015.) i Jane (2017.). Osvojio je brojne prestižne nagrade, uključujući i nomanaciju za Oscara.

MOONAGE DAYDREAM - GALERIJA