» » UMRI PRIJE SMRTI

UMRI PRIJE SMRTI

UMRI PRIJE SMRTI - U KINIMA OD 16.11.

UMRI PRIJE SMRTI
  • Glumci: Adnan Hasković, Mona Muratović, Milan Pavlović, Rade Šerbedžija
  • Režija: Ahmed Imamović
  • Scenarij: Ahmed Imamović i Dragan Komadina
  • Producent: Samir Smajić
  • Žanr: glazbeni, biografski, triler
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina

Ni jedan dan naših života nije jednak danu koji mu je prethodio. Svakog trenutka, sa svakim novim dahom, trebamo se stalno iznova obnavljati.
Postoji samo jedan način da se rodimo za novi život: umrijeti prije smrti.
Hz.Mevlana Rumi

Zlatan B. ima 38 godina, naizgled je čvrst kao stijena i lijep kao Apolon. Ugledan je u svojoj struci, ginekolog koji nema moralnih dilema po pitanju abortusa ukoliko je to želja i odluka njegovih pacijentica. Jednako, nema dilema ni u privatnom životu, jer zna da su on i njegova žena Vesna zaljubljeni u istu osobu – u njega.
Godinama njegova žena već insistira da imaju dijete, ali Zlatan ne misli da je još došlo vrijeme za to. Odluke donosi kao mali bog ne primjećujući krizu u vlastitom braku. Okružen komforom u zanosu vjeruje da vlada situacijama. Uživa u zadovoljstvima i čvrsto vjeruje u svoje odluke sve do onog dana kada sazna da je teško bolestan i da mu je ostalo još malo života.

Potpuno svjestan neminovnog brzog kraja Zlatan B. kreće na putovanje na kojem će pokušati da se suoči sa greškama počinjenim u prošlosti. To putovanje sada drugačijeg, izgubljenog, čovjeka koji melanholično luta putevima koje je propustio odabrati pomalo je bizarno u okruženju prirodne ljepote i raskošnih krajolika kao potpuni kontapunkt su pustoši u njegovoj duši. Nadalje, prikazi niza likova koji ga prate, ili koje susreće odraz su njegovih unutarnjih dilema i sukoba. On želi da potraži odgovore i opere svoju savjest, da racionalizira ono što je počinio prije. Sada je duboko svjestan da sa ovog svijeta svaki čovjek odlazi samo sa svojim djelima i po prvi put preispituje sebe. Od momenta kada je dobio kobnu dijagnozu ubjeđen je da je to kazna koja ga je stigla za sve one abortuse koje je obavio tokom profesionalne karijere.

U posljednjim mjesecima Zlatanovog postojanja ova drama se pretvara u pobjedu sila života nad silama smrti, tako da zadnji dani njegovog života ujedno postaju i prvi dani novog života. Novog života koji se rodio kao rezultat Zlatanove odluke da jednom ne postupi profesionalno po protokolu i da poštedi samo jedan nerođeni život. To neželjeno dijete zakonski postaje njegov sin i imenjak koji neće imati priliku da ga upozna, niti će on imati priliku da mu bude otac. To dijete će biti zbrinuto i voljeno od Vesne, majke koja ga nije rodila, ali ga toliko želi i najvažnija je žena u životima oba Zlatana B., oca i sina.

UMRI PRIJE SMRTI - GALERIJA